София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Военноморските сили на България ще участват в международното учение ,,SEA SHIELD 2023”

Фрегатата “Верни” и базов миночистач “Прибой” отплаваха за учението

9 мВойна 281

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще се включат в националното военноморското учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния ,,SEA SHIELD 2023”.

Днес, 23 март, фрегатата “Верни” и базов миночистач “Прибой” отплаваха за учението, което ще протече на няколко етапа. След напускане на Военноморска база Бургас и преход до пристанище Констанца, екипажите на корабите ще проведат работни срещи, свързани с организацията и провеждането на учението.

Същинската част ще започне с излизане на корабите от пристанището и изпълнение на планираните епизоди в акваторията на Черно море. След края му българските военни кораби ще извършат обратен преход до пункта за постоянно базиране.

Сред целите на плаването са: повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни; усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в провеждането на учения; усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване в съюзнически формат.