София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Вотът на българите в чужбина (ОБЗОР)

Партия “Има такъв народ“ е първа политическа сила в чужбина

пропускане
4 месецаИзбори 2021 447

Партия “Има такъв народ“ е първа политическа сила в два от Многомандатните избирателни райони (МИР) и печели най-голяма подкрепа от българите в чужбина. Това показват междинните резултати на Централната избирателна комисия (ЦИК). При обработени от СИК 86,88% от протоколите партията получава 29,83% от гласовете извън страната ни.

Интересът на българските избиратели в чужбина беше изключително висок.

Първи за вота в парламентарните избори отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. В Италия, избирателните секции са 22. Българите в Германия, които са около 300 000, гласуват в 69 секции.
Онлайн медията Аспекта в Кьолн ни изпрати кадри от гласуването. По думите му активността там също е висока.

От Брюксел кореспондентът ни Кирил Станков ни направи съпричастни към изборния процес.

Рекордни са и 53-те избирателни секции в 48 населени места в Испания отвориха врати за парламентарните избори днес. Общо 7994 заявления за гласуване подадоха живеещите тук сънародници, на база на което беше определен броят им. За първи път има избирателна секция в Палос де ла Фронтера, където в момента има много сезонни работници българи. В Нидерландия избиратели също гласуваха активно.

От Турция пристигат сигнали за хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина.
В САЩ доброволци ни изпратиха кадри. Според тях желанието на българите да упражнят правото си на глас е било голямо.

През целия изминал ден гласуващите в чужбина трябваше да се съобразят в различни противоепидемични мерки, но това не им попречи да упражнят правото си на глас като в различни градове по света се сформираха дълги опашки.