София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

“Възраждане” : Искат да премахнат задължителното обозначаване на ГМО на етикетите на хранителните продукти

“Българските граждани имат правото да знаят състава на хранителните продукти“

2 месецаПолитика 44 Кристияна Стефанова

До настоящия момент единният Регламент, приет от Европейската комисия изисква на етикетите на хранителните продукти да има обозначение, ако съответната съставка  е с ГМО произход. 

Но тъй като, досега действащият Регламент, очевидно накърнява солидни икономически и корпоративни интереси, определени лобита и кръгове оказват натиск той да отпадне. Като следствие на това Европейският съвет на министрите ще заседава отново, с идеята този Регламент да се измени, за да отпадне необходимостта от обозначаване, при етикирането, на продукти, съдържащи ГМО или с ГМО произход. Това накърнява силно интересите и правата на потребителите на съответните стоки, защото реално им се отнема правото на избор, какви храни и продукти да консумират. 

 

“Скандалното е, че на заседание на Министерски съвет се взима решение, нашият представител в европейския орган - Съвета на министрите - българският министър на земеделието да гласува “За” , което е действиенакърняващо правата на купувачите. 

 

Групата на “Възраждане” категорично се противопоставя на подобни действия, които реално отнемат правото на избор на купувача, каква стока да потреблява. Даниел Петров, който е член на Комисията по земеделие и храните от парламентарната група ще представи становището на “Възраждане”, че категорично не подкрепят подобно решение и ще заяви намерението на политическата организация да  използва всички законови средства, за да може Министерски съвет да оттегли това свое решение и, съответно нашият представител в Европейският съвет на министрите да гласува “Против” подобни пагубни действия. 

 

“Българските граждани имат правото да знаят състава на хранителните продукти, които консумират и имат свещеното право да се хранят с качествени храна и да бъдат здрави”, категоричен е народният представител от “Възраждане”, Даниел Петров.