София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ясен Тодоров: Не познавам Нотариуса, не съм ходил в клуба SS

Това заяви следователят от Националната следствена служба на заседанието на ВСС

2 месецаКрими 1 Иванина Игнатова

"Не познавам Мартин Божанов-Нотариуса. Никога не съм комуникирал с него - пряко или чрез други лица, никога не съм имал негови телефонни номера, не знам къде са били неговите кантори и офиси. За съществуването на това лице разбрах от скандалния запис с участието на бизнес дамата Ивайла Бакалова. Не може властите да боравят с такива пасквили и да очернят репутации". Това заяви следователят от Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с убития наскоро Мартин Божанов-Нотариуса.

Ясен Тодоров не знаел и за съществуването и местонахождението на Клуба SS, като дори не знаел, че съществува улица "22 септември" в София (там, където се намира въпросният клуб - б.р.). Определи като клеветнически и неверни твърденията, че му се приписвало, че ходил във въпросния клуб. "Истината е като мехурче във въздуха - дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина, истината пак ще излезе наяве. Не съм ходил в този клуб", категоричен бе Ясен Тодоров.

Той обясни, че иска да бъде изслушан и по време на времената парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Тодоров поискал да бъде изслушан във ВСС с аргумент, че тежко се засяга неговото име, нанасят се тежки психологически вреди на близките му хора, засяга се името на институцията НСлС и начинът, по който се позволява лъжливи твърдения да се тиражират в публичното пространство. Той има чувството, че България се намира в началото на 50-те години на миналия век - само по доноси да се съсипват човешки съдби. Сега хората се убиват граждански чрез медиите, разочарован е Тодоров.

Ясен Тодоров не е запознат с така наречения доклад и списък за Нотариуса, а това, което прочел за себе си в него е, че бил част от кръга на Мартин Божанов-Нотариуса и посещавал частния клуба SS. До момента на убийството на Божанов, Тодоров знаел, че има такава фамилия, но не знаел, че става въпрос за Нотариуса. Дори не знаел как визуални изглеждал въпросният човек, а видял лицето му в медиите.

"Мартин Божанов не е бил страна, пострадал и обвиняем по дела, които съм водил. В дейността ми като инспектор не съм срещал неговото име, а чух за първи път за него от записа на Ивайла Бакалова от пролетта на 2021 г.", коментира Тодоров.

Ясен Тодоров благодари възможността да изкаже становището си по повод клеветническите твърденията спрямо него и пожела успешна работа на членовете на ВСС.

Снимка: БГНЕС