София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Започна официалното посещение Екатерина Захариева в Ангола

По покана на външния министър Мануел Домингос Аугусто

Започна официалното посещение Екатерина Захариева в Ангола

По покана на външния министър Мануел Домингос Аугусто

6 месецаПолитика 20 Боряна Райчева


Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Виндхук в Луанда.

Тя ще бъде на двудневно официално посещение в Република Ангола по покана на външния министър Мануел Домингос Аугусто - първо по рода си след 1989 година. Целта на посещението е да възстанови и засили политическите контакти между двете страни, както и да насърчи бизнес контактите и инвестициите на български компании в Ангола. Външнотърговските отношения на България с региона са част от общата търговска политика и политиката за сътрудничество за развитие на ЕС спрямо държавите от Африка на юг от Сахара, в чието формиране страната ни участва активно.

Външноикономическите отношения на България с тези страни следва да се активизират, предвид традиционно добрите връзки с редица от тях и с оглед нарастващата роля на региона в световната политика и икономика, огромния икономически потенциал и природни богатства.

Очаква се да бъде обсъдено и възстановяването на традицията анголски граждани да се обучават в български университети. По информация от МОН в момента 40 анголски граждани се обучават в България. Анголската страна проявява интерес и за проучване на възможностите за обучение на техни военни в България.