София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Започва трета фаза на имунизация у нас

Снощи в страната пристигна първа пратка от ваксината на AstraZeneca
пропускане
8 чОбщество 351 Златина Петкова

В болница "Пирогов" започва третата фаза от имунизирането срещу COVID-19, с ваксината на AstraZeneca, която пристигнаха снощи в България. Сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии и работници на длъжности от обществено значение.

Припомняме, че снощи у нас бяха доставени  28 800 дози от препарата. Той е третият, разрешен за употреба в Европейския съюз. Това е и фирмата, от която България е поръчала най-големи количества - 4 милиона и половина.

До момента това е 6-тата по ред доставка на ваксини срещу COVID-19 в България. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината  на Pfizer и 32 хиляди на Moderna.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!