София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Защо САЩ не защитават Украйна по същия начин като Израел? Обяснение на Държавния департамент

„Имаме дългогодишно партньорство в областта на сигурността с Израел"

22 дниВойна 20

Съединените американски щати не помагат на Украйна да сваля руски ракети и дронове, както направи с Иран в Израел. Това съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предава РБК-Украйна.
Милър отбеляза, че разбира коментарите на президента Володимир Зеленски, че западните съюзници са свалили ирански ракети и дронове в небето над Израел, но се страхуват да направят същото в Украйна.
„Мисля, че президентът на която и да е страна, подложен на такива изтощителни атаки, ще потърси всеки възможен начин да защити своя народ. Напълно го разбирам“, каза той.
Говорителят на Държавния департамент обаче подчерта, че САЩ имат "съвсем различни отношения с Украйна и Израел".
„Имаме дългогодишно партньорство в областта на сигурността с Израел, където им предоставихме пряка военна помощ - не само през двете години на конфликта, но в продължение на десетилетия - и имаме дълги, широки отношения между нашите военни и израелските военни, които датират от десетилетия." - каза Милър.
Той добави, че Израел е основният съюзник на САЩ извън НАТО, а Украйна е в друга позиция.
„Нямахме такова споразумение (за статута на основен съюзник извън НАТО – бел. ред.) с тях (украинците) няколко месеца преди този конфликт“, каза говорителят.
Той добави, че Съединените щати предоставят на Украйна оборудване, необходимо за защита на небето, включително системи за противовъздушна отбрана, по-специално Patriot.
„Като се има предвид, че ние не сме във въоръжен военен конфликт с Русия, което би изисквало американски самолети да бъдат в небето над Украйна в отговор на руски атаки. И ние няма да влизаме в пряк въоръжен конфликт с Русия. Президентът на Съединените щати са дали много ясно за разбиране“, подчерта Милър.
Говорителят отбеляза, че е в интерес на американския народ да предотврати пряк въоръжен конфликт между САЩ и Русия, тъй като те "не искат Трета световна война".
„Ако искате да зададете въпрос какво друго можем да направим, този въпрос трябва да бъде зададен на Конгреса на Съединените щати, защото имаме законопроект за допълнителни разходи, който ще ни позволи да предоставим повече оборудване на Украйна. И ние се надяваме, че този законопроект ще бъде прието", добави Милър.