София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Здравният министър: Медици във фургони ще дават първа помощ и ще правят тестове пред болниците

Може да уведомяват контактните лица чрез есемес и по електронен път
пропускане
8 чЕвроком 487

Ако ситуацията продължава да се влошава можем да предприемем и уведомяване по електронен път и със есемес. В Германия вече се отказаха да правят епидемиологични проучвания и разчитат на разума на хората, че ще съобщават на контактните си лица за коронавируса. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

"Общият капацитет на РЗИ е над 304 души. 20 служители се включват, за да помагат на работата на РЗИ. Екипите на здравното министерство са в лабораториите, няма струпване на хора пред лабораториите", каза още министърът.

"В четвъртък ще поканя медиите в няколко лечебни заведения в София, за да видят как сме разпределили ресурса. Идеята е да дадем възможност на всички граждани на територията на страната да имат достъп до лекарска помощ. Разпоредили сме да сложат на входа на всяко лечебно заведение постройки тип фургони с екип лекар или сестра, които освен консултации, ще дават първа помощ на пациенти, както и ще правят бърз антигенен тест. Разпоредил съм това да се случи до 6-и ноември", обясни той.