София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Жан-Клод Юнкер: Не виждам как Украйна бързо ще се присъедини към Европейския съюз

Смятам, че е много вероятно Украйна да се присъедини към Блока в дългосрочен план, заяви той

12 сПолитика 556 Николай Парашкевов

Жан-Клод Юнкер, бивш председател на Европейската комисия предупреди да не се създават нереалистични очаквания за бързо присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

"Мисля, че поради дадените причини Украйна се нуждае от перспективата за присъединяване, но съм много разстроен от неблагоразумието на много политици, също действащи на Запад, които обещават на Украйна бързо присъединяване, аз не виждам това", заяви той в подкаста на вестника Luxemburger Wort, цитиран от "Фокус".

Според Юнкер не е "жизнеспособен начин" просто да се приеме държава, която е във война и "не може да развие напълно волята си за реформи" поради първостепенни политически причини.

"Но след последните събития смятам, че е много вероятно Украйна да се присъедини към Европейския съюз в дългосрочен план“.

Юнкер е силно загрижен относно войната в Украйна.

Самият той винаги е търсил диалог с Русия, както и с Китай.

Дори и сега той все още е на мнение, "че трябва да поддържаме връзка с Русия и Китай и че трябва да сигнализираме желание за разговори".

Факт е обаче, че руският президент Владимир Путин не показа "никаква воля" за "истински мирни преговори", отбеляза екс-председателят на ЕК.

Юнкер предупреди, че в Украйна не трябва да има диктуван мир.

"Грешното си е грешно“. Освен това мирът не е най-висшата ценност, която трябва да се защитава, подчерта той.

"Свободата е по-висша ценност“, изтъкна Жан-Клод Юнкер.