София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Жената на руския шпионин е била посредник между мъжа си и служител на руското посолство

Членовете на групата изнасяли информация срещу 3 хиляди лева
3 мКрими 457

Два съдебни състава на военния съд в София решават дали да оставят в ареста петима от групата за шпионаж в полза на Русия, разбита преди няколко дни. При акцията бяха задържани шестима, но един от тях направил самопризнания и затова е с парична гаранция. Заседанията на военните съдии ще вървят успоредно.

Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване - Иван Илиев (74 г.), обучаван у нас, а след това и в ГРУ (Главно разузнавателно управление) в Москва, предаде БТА. По неофициална информация това се е случило още през 70-те години на миналия век, в продължение на близо година. По-късно Илиев, известен в средите като Шопа, бил агент в Гърция и западни държави, а по-късно става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на Военно разузнаване.

Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Тя била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет.

Част от вербуваните били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от тях е ръководен кадър от Министерство на отбраната, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството.

Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия.

Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница.

Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар, военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, а от 2015 година - директор на класифицираната регистратура в парламента. Става дума за Иван Медаров, известен като Пчелата.

Според прокуратурата те са вземали по 2-3000 лева за услугите, които предоставяли.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!