София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Зоран Заев запя друга песен: България е наш приятел, не е фашизъм. Югославия ни разделяше

По думите му, двете страни имат общо минало
34 сПолитика 1483 Мирослав Митков

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се изказа ласкаво за България. По думите му, двете страни имат общо минало, но Югославия ги е разделяла.

„Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои".

„България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, твърди премиерът.

По думите му "дълбоката държава" е останала в управлявалата преди него ВМРО-ДПМНЕ. „Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. Република Северна Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни”, казва Заев.

И обещава: „Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно.”

Той увери, че активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност.