София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Люис Хамилтън спечели Гран при на Канада

Доминацията на Мерцедес във Формула 1 продължава и след седмия кръг

5 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Световният шампион Люис Хамилтън записа пета победа от началото на сезона във Формула 1, след като ликува в Гран при на Канада, въпреки че не финишира първи. Британският пилот на Мерцедес се възползва от наложено наказание на германеца Себастиан Фетел. Пилотът на Ферари потегли от първа позиция за първи път от 17 състезания насам и пръв пресече финала, но след инцидент с Хамилтън отнесе 5 секунди наказание, които бяха прибавени към времето му и в крайна сметка остава втори в подреждането. Трети завърши другият пилот на Ферари Шарл Льоклер, а четвърти е финландецът Валтери Ботас с Мерцедес, следван от Макс Верстапен с Ред Бул и пилотите на Рено Даниел Рикардо и Нико Хюлкенберг.

Фетел тръгна уверено и не даде шанс на Хамилтън да го атакува, а в същото време британецът не позволи на другия пилот на Ферари Шарл Льоклер да го изпревари. Даниел Рикардо остана на четвърта позиция, а Валтери Ботас се смъкна до седмата позиция.

Най-любопитният момент от състезанието се случи в 48-ата обиколка, когато Себастиан Фетел допусна грешка при спиране, излезе от пистата, но успя да се върне на трасето буквално пред носа на Люис Хамилтън. Стюардите на ФИА прецениха, че маневрата на германеца е била твърде опасна и го наказаха с 5 секунди. Това бе и ключов момент в състезанието, тъй като в крайна сметка Хамилтън изпревари съперника си, и ликува с пета победа от началото на сезона, а другите две са за съотборника му Валтери Ботас, завършил четвърти в Монреал. След края на състезанието Фетел бе видимо ядосан от случилото се.