София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Камерун би десет герои от Коморите, които играха със защитник на вратата

До края на мача Камерун се отчете с нов пропуск, при който Хангла стреля от границата на наказателното поле, но Алхадур спаси за пореден път

2 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Камерун се класира за 1/4-финалите в Купата на африканските нации, побеждавайки аутсайдера от Коморските острови с 2:1. Точни за домакините на турнира бяха Карл Токо Екамби и Венсан Абубакар, но едва ли победата е била особено сладка за тима на Антонио Консейсао. Причината за това е, че Коморите излязоха за мача с един от защитниците си – Чакер Алхадур, който бе използван като вратар заради проблемите с коронавирус и контузии в състава на Амир Абду. Освен това, Коморските острови останаха с човек по-малко на терена още в 7-ата минута след директен червен картон на Наджим Абду. Въпреки това, гостите се противопоставиха успешно на по-именития си съперник и дори стигнаха до феноменален гол, дело на Юсуф М’Чангама.

Двубоят на „Стад Олембе“ започна по възможно най-лошия начин за Коморските острови, след като в 7-ата минута отборът остана с човек по-малко. Наджим Абду бе изгонен с директен червен картон за нарушение срещу Никола Муми Нгамалеу.

Въпреки това, Камерун успя да отбележи гол едва в 29-ата минута. Тогава Венсан Абубакар пусна къс пак към Карл Токо Екамби, който от близка дистанция безпроблемно прати топката в мрежата на Алхадур.

В 33-ата минута момчетата на Амир Абду имаха два шанса за изравняване, но първо Ахмед Могди, а после и Ел Фарду Бен Набуан не успяха да преодолеят Андре Онана, който се намеси чудесно и в двете ситуации.

Четири минути след почивката Камерун пропусна шанс за гол, при който Абубакар се извиси в наказателното поле и засече с глава центриране отдясно, но защитникът-вратар на Коморските острови спаси страхотно с крак.

В 54-ата минута Чакер Алхадур направи нови две уникални спасявания, като първо спаси удар на Никола Муми Нгамалеу по диагонала отляво. Топката стигна до Абубакар, чийто шут обаче отново бе отразен от 30-годишният ляв бек на Аячо.

Двадесет минути преди края на редовното време все пак домакините стигнаха до втори гол. Точен бе Абубакар, който засече по земята подаване на мартин Хонгла.

В 74-ата минута Абдала Мохамед можеше да върне един гол за своя тим, но след удара му топката се отби от гредата на вратата на Онана.

Стражът на Аякс отново спаси Камерун пет минути след това при удар на Бен Набуан.

Усилията на десетимата от Коморските острови дадоха резултат в 81-ата минута. Тогава гостите получаха пряк свободен удар на повече от 30 метра от вратата на фаворитите в мача. Зад топката застана Юсуф М’Чангама, който със зверска тупалка прати топката в горния десен ъгъл на вратата на „Неукротимите лъвове“.

До края на мача Камерун се отчете с нов пропуск, при който Хангла стреля от границата на наказателното поле, но Алхадур спаси за пореден път.

По този начин „Неукротимите лъвове“ се класираха за ¼-финалите в домашния си турнир, където ще срещнат Гамбия, докато Коморските острови напускат надпреварата, но го правят с гордо вдигнати глави, тъй като показаха, че могат да се борят равностойно с един от фаворитите за трофея в условия, при които те самите са ощетени.