София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Локо (Пд) спечели Суперкупата на България

"Смърфовете" ликуваха в Разград с гол на капитана си Димитър Илиев

4 годиниФутбол 5 Симеон Кисьов

Носителят на купата на страната Локомотив (Пловдив) победи шампиона Лудогорец с 1:0 в Разград и спечели Суперкупата на България в откриващия мач за сезон 2020/21 в българския футбол.

Футболист №1 за 2019 година на страната ни Димитър Илиев (89) вкара победния гол за „смърфовете“ малко преди края, а домакините играха в намален състав от 66-ата минута, когато Икоко бе изгонен с директен червен картон заради удар без топка. Така пловдивчани, чийто треньор Бруно Акрапович бе наказан и изгледа мача от трибуните, взеха реванш за поражението от "орлите" в сблъсъка за същия трофей преди година, когато загубиха с 0:2, както и за тежката загуба с 1:6 на 27 юни в Разград за първенство.

„Орлите” от Разград излязоха с най-младия си титулярен състав от девет години насам - 27 години, а от самото начало започна и едно от новите попълнения - Алекс Сантана. В групата не бяха Антон Недялков, Сисиньо, най-новото новото попълнение Бърнард Текпетей и контузеният Вандерсон.

Срещата започна равностойно и без положения пред двете врати. В 12-ата минута Анисе и Витанов се сблъскаха при борба за висока топка. Халфът на „смърфовете“ получи аркада и се наложи смяната му с Давид Малембана.

В 19-ата минута Битон шутира отдалеч, Луков не успя да улови и при добавката Жоржиньо реализира, но голът правилно не бе зачетен заради засада на бразилеца.

Гостите от Пловдив се активизраха в края на полувремето, когато имаха шанс дори да поведат в резултата. В 38-ата минута Анте Аралица опита удар със задна ножица, но топката мина високо над вратата.

В 43-ата минута Умарбаев нахлу под ъгъл почти до малкото наказателно поле и шутира, а след рикошет топката щеше да се озове в мрежата на Лудогорец. Намиращият се в засада Петрович обаче я довкара в празната вратата и голът логично не бе признат. В ответната атака Чибота за малко не реализира с глава след неразчетено излизане на Луков, но топката не намери очертанията на вратата. В добавеното време на първата част Ренан дос Сантос спаси удар от движение на Аралица.

След почивката гостите доминираха, а шампионите нито веднъж не застрашиха вратата на Мартин Луков. В 58-ата минута Умарбаев отне топката около центъра на терена и изведе е Аралица сам срещу вратаря. Таранът обаче се засуети и стреля в крака на застигналия го Григоре, а след това Ренан хвана топката.

Локомотив изпусна ново положение в 63-ата минута, когато Карагарен центрира остро по земя към Салинас, който стреля от упор, Ренан изби. Последва добавка на Аралица от близка дистанция и топката се отби в тялото на Терзиев, след което излезе в корнер. Секунди по-късно след силен шут на Салинас топката премина на сантиметри покрай вратата.

В 66-ата минута Джордани Икоко блъсна Масоеро при спряна игра, а съдията Волен Чинков вдигна директен червен картон на бранителя на Лудогорец и го изгони.

С човек повече на терена гостите засилиха натиска си и в 81-ата минута пловдивчани пропиляха още една добра ситуация. Алмейда изпревари Чибота и отправи удар с глава, но топката премина над напречната греда.

Усилията на „смърфовете“ дадоха резултат в самия край. Когато всички очакваха вече дузпите, в 89-ата минута Алмейда намери Карагарен, който подаде към Димитър Илиев. Григоре закъсня да покрие Илиев и капитанът на гостите реализира красив гол за 0:1.

До края на мача Лудогорец не успя да отвърне на удара и Локо (Пд) ликува с трофея за втори път в историята. Така „орлите“ не успяха да излязат еднолично начело във вечната класация на отборите, спечелили най-много пъти Суперкупата на България. Разградчани продължават да делят първото място с ЦСКА. И двата отбора имат по четири такива отличия.