София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Новак Джокович стигна седми финал на "Уимбълдън"

Сърбинът елиминира канадеца Денис Шаповалов и ще спори за 20-а титла от Големия шлем

3 годиниТенис 11 Симеон Кисьов

Световният №1 Новак Джокович срази канадеца Денис Шаповалов със 7:6(3), 7:5, 7:5 и достигна финала на „Уимбълдън“ за трети пореден и общо седми път, като досега е губил само веднъж мач за титлата. Сърбинът ще преследва шести трофей в турнира срещу Матео Беретини, който елиминира поляка Хуберт Хуркач след 6:3, 6:0, 6:7, 6:4 в първия полуфинал и стана първият италианец, който ще спори за титлата на най-престижната тенис надпревара на трева. При триумф Ноле ще спечели 20-а титла от Големия шлем и ще се изравни големите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал. Джокович няма поражение в турнира от третия кръг през 2016 година, когато изненадващо отпадна от Сам Куери.

Джокера започна колебливо колебливо срещу 12-ия в света Шаповалов, но постепенно установи контрол върху случващото се на корта и опитът си каза думата в ключовите моменти.

Първият сет стартира с гейм на нула за Ноле, но канадецът изравни и първи стигна до пробив, след което поведе с 3:1. В следващите четири гейма двамата взимаха подаванията си и Шаповалов бе много близо до спечелване на тази част при 5:3 в своя полза. Джокович спечели своя сервис-гейм и след това върна пробива, за да обърне резултата. Канадецът възстанови равенството с гейм на нула и се стигна до тайбрек, в който Ноле взе инициативата и го спечели със 7-3 точки.

Шаповалов взе два гейма на нула в началото на втория сет, но Джокович също спечели първите си две подавания, спасявайки три поредни точни за пробив на опонента при 2:1. Канадецът имаше още два шанса да пробив сърбина при 3:2 в своя полза, но не се възползва. Нещата бяха равностойни до 5:5, когато Ноле проби сервиса на съперника и веднага след това спечели подаването си за 7:5.

Световният №12 поведе в началото на третата част и след това пропиля три възможности за пробив. Джокович възстанови равенството и на свой ред три брейкпойнта. Ноле изравни за 2:2 след гейм на нула, а впоследствие и двамата бяха много убедителни при подаванията си до 5:5. Сърбинът демонстрира повече хладнокръвие от Шаповалов и осъществи много важен пробив, а след това завърши мача по възможно най-добрия начин – с гейм на нула и ас за последната точка, завършен с директна точка за 7:5 в този сет. Така Джокера ликува след 2 часа и 47 минути игра и за 30-и път е на финал в турнир от Големия шлем.