София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Защо никой не замести Валтери Ботас в Гран при на Австралия

Уилямс: Сузи Волф не е наш резервен пилот

9 годиниМоторни 6 Телевизия Евроком

Валтери Ботас не взе участие в състезанието за Гран при на Австралия заради болки в гърба и така Уилямс се подредиха само с един болид на стартовата решетка на "Албърт Парк".

Проблемите с гърба на Валтери започнаха след квалификацията в събота. Пилотът е прекарал нощта в болница за изследвания, от които лекарите са заключили "увреждане на мека тъкан в долната част на гърба". На другия ден Ботас не е издържал медицинските тестове и от ФИА не са му позволили да се състезава.

"Постарах се да се върна във форма след проблема с кръста в квалификацията и веднага започнах лечение. Разочарован съм, че не ми позволиха да се състезавам, но уважавам решението им. Сега имам две седмици да се подготвя за следващото състезание и да се подложа на допълнително лечение, за да съм напълно подготвен и още по-силен за Малайзия. Нямам търпение да се върна в колата и да се състезавам, защото FW37 изглежда конкурентна и съм сигурен, че с нея ще можем да се борим за подиуми", заяви Ботас в неделя.

Фелипе Маса не се качи на подиума, но финишира четвърти и донесе на отбора 12 точки, а Ботас, който щеше да стартира от шеста позиция, гледаше надпреварата от бокса. Уилямс имат още двама пилоти - Сузи Волф и Алекс Лин, но нито един от тях не получи шанса да се състезава в Мелбърн вчера и да замести Валтери. Отговорът на Пат Симъндс по въпроса бе много прост: "Сузи всъщност не е наш резервен, а тест пилот. Имаме различни варианти, които все още обмисляме в случай, че Ботас не може да кара и в Малайзия. Лекарите казват, че ще се оправи. Сутринта преди състезанието говорих с него и честно казано досега не съм виждал толкова разочарован пилот", сподели Симъндс.След като Уилямс нямат официален резервен пилот, е възможно да се обърнат към партньора си Мерцедес и да ползват техния трети пилот - Паскал Верлен. Германецът караше по време на предсезонните тестове за Сребърните стрели, но помогна и на Форс Индия.