четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАДЪРЖАХА 599 КОСТЕНУРКИ ЗАБРАНЕНИ ЗА ВНОС В ЕС

      599 костенурки, забранени за внос в Европейския съюз, бяха задържани на летище София. Костенурките са пристигнали в България от Сингапур с полет на чуждестранна авиокомпания. Митническите служители на аероагарата са иззели костенурките, съобщиха от Агенция „Митници“.
      По документи пратката е представлявала 13 специални контейнера с живи рибки. Пратката е била от чуждестранна компания, а получателят – българска фирма. Митническите служители са избрали пратката за проверка по метода на анализ на риска. След отварянето й станало ясно, че единият контейнер съдържа всъщност забранените за внос костенурки.
      Според изготвеното спешно експертно мнение, задържаните екземпляри са от вида
      червенобуза костенурка, а според Регламент за прилагане 888/ 2014 г., подвидът им е забранен за внос в ЕС.
      Естественото обиталище на този вид костенурки са югоизточните части на Северна Америка. Те са изключително адаптивни и устойчиви както на ниски, така и на високи температури. Всеядни са, ядат и месо. По тези причини според експертно мнение, задържаните костенурки са от подвид, който е инвазивен и представлява заплаха за местните видове.
      Костенурките са иззети от митническите власти и са предадени на столичния зоопарк, а на нарушителя е съставен акт за установяване на митническо нарушение.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ