четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      НВИМ ПОЛУЧИ БОЙНО ЗНАМЕ ОТ 1937

      Националният военноисторически музей получи бойно знаме на Българската армия, направено по образец през 1937 г. Експонатът е частно дарение от Димитър Нейков. Директорът на музея доц. Соня Пенкова връчи знака на музея. По нейни думи тези образци на бойни знамена са правени в няколко софийски ателиета и са връчени през 1937 г. на различни части от Българската армия.
      Тя заяви още, че през 1937 г. са връчени три вида знамена на българските полкове. Връчването му на Българската армия става възможно след постепенното отпадане на клаузите по Ньойския договор и подготовка на родните въоръжени сили за участие във Втората световна война. Дарителят Димитър Нейков предаде ценното знаме на музея с думите, че неговото място е именно там.
      Дарителят получи грамота и специалния дарителски знак на музея, който се връчва на хора, имащи принос за обогатяването на фонда на НВИМ.
      Дарената реликва е едно от 33-те средни знамена, образци от 1937 г., изработени за артилерийските, инженерните и въздушните полкове на Българската армия. Съдбата на 7 от тези знамена не е известна, но след днешното дарение, част от едно от тях допълни най-богатата колекция от знамена в страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ