петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Референдумът на Слави – на ръба

      Последни данни на агенция „Алфа рисърч“ показват, че проведеният референдум, иницииран от Слави Трифонов, е валиден. Резултатите на „Галъп“ опровергават тази информация, посочвайки, че в гласуването са участвали околко 48% от избирателите. Според предварителните данни на „Маркет линкс“ в референдума са участвали 50,37 на сто от гласоподавателите, или над 3,4 млн. души.

      51% са необходими, или около 3.5 млн души, за да бъдат внесени въпросите от запитването внесени в Парламента – колкото % са гласували на предишните парламентарни избори.

      Организаторът на референдума Слави Трифонов коментира, че е доволен от резултатите.

      Въпросите, на които българското общество отговори през изминалия изборен ден, бяха:

      Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“ 74,32% от гласоподавателите са отговорили с „Да“. „Не“ са казали 16,54%, а 9,14% не са дали еднозначен отговор, по предварителна информация на ЦИК.

      Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите“, с „Да“ са отговорили 63,88 на сто, с „Не“ – 27,04 на сто и без еднозначен отговор са 9,08 на сто.

      Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори“ беше третият въпрос от „референдума на Слави“.

      На него с „Да“ са отговорили 75,16 на сто, „Не“ са казали 15,32 на сто, а 9,52 процента не са отговорили еднозначно.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ