вторник, 24.09.24
22.4 C
София
25 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Мото екипировка – какво включва?

      Мото екипировката е специфичен вид набор от облекло и аксесоари, защото има двойна функция. Тя представлява едновременно визия, тоест начин на себеизразяване най-вече за принадлежност към мото средите, така и защита. Ето защо мото екипировката може да се разглежда и като задължителна, и като пожелателна. За щастие, по закон са установени някои от нейните елементи като задължителни, докато други са такива именно като следствие от универсалната препоръка от опитните мотористи за безопасна езда. Нека разгледаме какво включва минималният набор от аксесоари за надеждната мото екипировка. 

      Каски за мотор 

      Те биват различни видове. Класифицират се според мотора, който карате, както и според традиционно изминаваното разстояние и вида маршрут. Каските за мотор са задължителна част от вашата мото екипировка според българските закони за безопасно движение по пътищата. Обикновено ги разделяме на следните типове: за скутер, мотокрос, отварящи се и Full face. Важно е да определите не само вида каска, но и точния размер, защото от него зависи и степента на комфорт по време на шофиране, и на предпазната й функция в случай на инцидент. Не е нужно обаче да се стига до пътно произшествие, за да се уверите в предпазната функция на мото каската. Благодарение на нейния визьор по време на път вие сте защитени от силния вятър, попадане на чужди тела в очите и дори челен сблъсък с всякакви летящи насекоми. 

      Мото якета 

      Класическото моторджийско яке е коженото яке. За целите на по-добрата защита обаче на пазара се предлагат и варианти с подлакътници и уплътнения по цялата кройка. Тези уплътнения са вид протектори и могат да бъдат локализирани както на специално особени места, които са рискови пори евентуална катастрофа. Тяхната функция е да служат за защита при падане. Имайте на предвид, че мото яке се избира и в зависимост от сезона. През горещите летни дни са подходящи така наречените текстилни варианти. Те са по-леки и осигуряват достатъчно добра циркулация на въздуха, но също могат да разполагат със специализирани допълнения за защита на тялото в случай на инцидент. Същевременно, такива якета се създават от малко по-особен текстил, а не традиционен. Функцията на този специфичен вид материал е да издържа на големи натоварвания и в същото време да не бъде прекалено тежък, за да създава усещане за дискомфорт по време на шофиране. 

      Мото обувки 

      Най-често става дума за специализирани ботуши. Обикновено мото обувките се изработват или от висококачествен полипропилен в комбинация с гума, или от класическа кожа. Гумата почти винаги присъства в конструкцията на подметката. Тя е материалът, който най-добре поддържа усещането за стабилност и лекота по време на шофиране. Мото обувките са особено важни за комфорта по време на „езда“. При тях обаче също се наблюдава и вид защита в случай на инцидент. Освен това, моторджиите често обичат да посещават с возилото си диви местности, които предполагат носене на по-надеждни обувки за сурови условия. В това си качество мото ботушите и ботите чудесно отговарят на такъв тип нужди. 

      Мото панталони 

      Вариантите се делят в зависимост от материала, от който са изработени. Обикновено, пазарът предлага два типа мото панталони (или цели екипи) – от текстил и от кожа. И тук изборът често се налага от сезона, като активните мотористи главно през летните горещини, залагат само на текстилния панталон. Кожените мото панталони обаче също не бива да се подценяват, защото са емблематични и дизайнът им категорично говори за принадлежност към обществото на волните ездачи. Подобно на якетата панталоните за мотористи, също така, са създадени от материали, които издържат на вятър, студ, вятър, но и летящи насреща насекоми и предмети, включително камъни и други. Всичко това ги превръща в отличителен защитен елемент от цялостната екипировка. 

      Тези четири елемента са задължителни за вашата мото екипировка без значение дали сте опитен, или начинаещ моторист. В допълнение, можете да заложите и на други продукти за безопасната и комфортната си езда, включително бричове, ръкавици, мото очила и други. Инвестицията в надеждна и качествена мото екипировка е начин да предпазите живота си, но и да си подсигурите едно комфортно и незабравимо, не последно, а поредното преживяване по пътя. Бъдете отговорни в избора си на всеки елемент от вашата облекло за волна езда и не подценявайте неговите функции и предназначения. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ