сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Преводът на испанските материали за „Барселонагейт“ се проточва вече трета седмица

      Официалният превод от испански на материалите по делото „Барселонагейт“, получени от Испания на 14 февруари, още не е готов.

      Това заяви пред „Сега“ говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

      В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

      Преводът е специфичен, тъй като става дума за текст пълен с юридически термини.

      Освен това преводачът е заклет и носи наказателна отговорност за съдържанието му.

      Прокуратурата междувременно е направила неофициален превод и е запозната с информацията, но чака и официалния превод, както изисква НПК.

      За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването.

      Заключенията на испанските власти, изпратена на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро:

      „Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа, с който „Сега“ разполага.

      Справката, получена от МВР, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. В нея обаче е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“.

      „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания по линия на Интерпол.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ