събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЧОВЕШКИ ПРАВА: В Хърватия организират протести за правото на аборт на жените

      В Хърватия организират протести за правото на аборт на жените. 

      Поводът за това е случаят с бременната Мирела Чавайда, на която не беше позволено да прекъсне бременността си, макар да беше потвърдено, че носи бебе, което има тумор, съобщи БТА. 

      Многобройни женски сдружения ще организират днес в много хърватски градове протест под мотото „Стига!“, съобщи порталът Индекс. 

      Случаят предизвика широк обществен отзвук и се очакват протести в Загреб, Осиек, Сисак, Сплит, Риека, Пула, Задар и Корчула. 

      Организаторите на протеста дадоха днес пресконференция пред сградата на парламента в Загреб, на която заявиха, че всяка жена в Хърватия заслужава безопасно и легално прекъсване на бременността.

      Те заявиха, че в Хърватия не се зачитат човешките, женски и репродуктивни права, което става след консервативната революция, която продължава вече няколко десетилетия. 

      „Не е случайно, че начело на най-важните здравни заведения са най-консервативните лица и правото на прекъсване на бременността всеки ден се оспорва“, заяви Ивана Кекин от Зелено-лявата коалиция. 

      Междувременно хърватските медии съобщиха, че комисия на клиниката „Ребро“ е одобрила прекъсването на бременността на Мирела Чавайда. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ