понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕЦБ ще продължи политиката си на повишаване на лихвите въпреки предстоящата рецесия

      Европейската централна банка планира да продължи политиката си на увеличаване на лихвените проценти въпреки рисковете от предстояща рецесия, защото според ЕЦБ инфлацията е по-вредна, информира Ройтерс.

      „Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се откажем твърде рано и че ще продължим да напредваме с нормализирането на паричната политика – дори ако нашите затягащи мерки забавят икономическото развитие“, каза управителят на Бундесбанк, Йоахим Нагел, на банкова конференция в Германия, отбелязвайки, че е нужно допълнително увеличение на лихвите.

      „Тъй като в ситуация, в която паричната политика излиза над нормалната лихвена крива, общите икономически разходи биха били значително по-високи“, добави още Нагел.

      Припомняме, че в началото на ноември президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че инфлацията е по-вредна от рецесията, защото прави всички по-бедни.

      „Вярно е, че вероятността от рецесия се е увеличила и несигурността остава висока. При тези обстоятелства всички ние трябва да си вършим работата. Централната банка трябва да се съсредоточи върху своя мандат. Нашият мандат е ценова стабилност и ние трябва да го постигнем, като използваме всички инструменти, с които разполагаме“, посочи Кристин Лагард.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ