събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Израелската полиция нахлу в джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим

      Израелската полиция нахлу в комплекса на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим рано в сряда, ранявайки седем души.

      Група палестинци се барикадираха в молитвената зала Ал-Кибли в Масджид ал-Акса, след като еврейски заселници призоваха за нападение срещу джамията.

      Палестинците се опитаха да попречат на полицията да влезе, като затвориха вратите му.

      Заобикаляйки молитвената зала Ал-Кибли, израелската полиция се качи на покрива на джамията, разби някои от прозорците и първоначално се намеси със звукови бомби срещу богомолците вътре. Част от хората в джамията се опитаха да окажат съпротива на полицията, като хвърляха фойерверки.

      След това израелската полиция влезе в молитвената зала и изстреля залп от звукови бомби, сълзотворен газ и куршуми с гумено покритие.

      Палестинският червен полумесец съобщи, че седем палестинци са били ранени от куршуми с гумени върхове и полицейски побой.

      Израелската полиция съобщи, че 200 палестинци са арестувани.

      Израелските сили и еврейските заселници често извършват нападения срещу джамията Ал-Акса, за да провокират палестинците.

      За мюсюлманите Ал-Акса представлява третото най-свещено място на исляма. Евреите наричат района Храмовия хълм, като казват, че това е било мястото на два еврейски храма в древността.

      Израел окупира Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, по време на арабско-израелската война от 1967 г. Тя анексира целия град през 1980 г. в ход, който никога не е признат от международната общност.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ