вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Гергьовден е!

      Loading the player...

      Гергьовден е!

      Днес е най-големият пролетен празник. Църквата чества Свети Георги Победоносец, а от 1880 година в страната ни 6 май се чества и като Ден на храбростта и Българската армия.

      Имен ден празнуват повече от 200 хил. наши сънародници, които носят имената Георги, Гергана, Гергина, Гинка, Ганка, Генчо, Ганчо, Ганя, Георгия.

      Църквата възпява Свети Георги Победоносец като великомъченик заради страданията в името на Христовата вяра. Той е един от най-почитаните светци заради Божиите чудеса, измолени за вярващите от него.

      „В житието му е описана именно неговата дълбока вяра и той е един от тези светии, които са наричани великомъченици, тоест велики страдания са претърпели заради Христос – как в нажежени обуща той ходи, в гасена вар го пускат. Именно заради тази дълбока вяра той е така в очите на Бога, има такова голямо дръзновение, именно заради тази молитвена помощ, която получават християните. Затова ще забележите колко много са храмовете в България, които са на Свети Георги Победоносец, колко много хора носят името на Св. Георги Победоносец“, разказа отец Стоян от църквата „Св. Георги“ в столичния квартал „Дървеница“.

      Според житието, св. Георги е посечен на 23 април. Тази дата е отбелязвана от Православната църква в България до 1916 г., но с въвеждането на Григорианския календар се измества на 6 май.

      През 1967г. Св. Синод решава неподвижните празници да се честват на датите, определени в богослужебните минеи и между 1969-76 датата отново е 23 април. От 1977 г. насам денят официално се отбелязва на 6 май.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ