събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ООН: Заповедта за евакуация на 1,1 милиона души е „възмутителна“ и противоречи на „правилата на войната и елементарната човечност“

      „Заповедта за евакуиране на 1,1 милиона души от северната част на Газа противоречи на правилата на войната и елементарната човечност“, каза шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс, предаде CNN.

      „Газа е подложена на интензивни бомбардировки. Пътищата и домовете са превърнати в развалини. Няма безопасно място за отиване“, каза Грифитс в X, бивш Twitter.

      „Принуждаването на уплашени и травматизирани цивилни, включително жени и деца, да се преместят от една гъсто населена зона в друга, без дори пауза в боевете и без хуманитарна подкрепа, е опасно и възмутително.

      Той повтори, че „без безопасно преминаване и достъп до основни услуги такова масово разселване на цивилни ще има катастрофални хуманитарни последици и дългосрочни последици.

      Израел нареди „пълна обсада“ на пренаселената Газа — включително спиране на доставките на електричество, храна, вода и гориво — като същевременно бомбардира гъсто населената територия в отговор на опустошителните терористични атаки на Хамас от 7 октомври.

      Най-малко 1900 палестинци са били убити от почти постоянен обстрел в Газа, според Министерството на здравеопазването, включително журналисти, медици и други цивилни.

      Преди предупреждението за евакуация повече от 400 000 палестинци са били вътрешно разселени, се казва в изявление на ООН.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ