петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      БИВОЛ: Къщата в Барселона купена с европари от Банкя

      Фирмата на Валентин Златев “Тера Тур Сервиз” е дала парите за къщата в Барселона където през 2013 г. се настанява манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си. Тя е в сърцето на корупционния скандал #Барселонагейт, тъй като има съмнения, че детето на Йовчева е от тогавашния премиер Бойко Борисов. В същия период, когато към Испания са преведени 3,13 милиона евро за къщата и нотариалните такси, дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро – показа съвместно проучване на BIRD и Биволъ.

      Откъде са парите?
      Прането на пари трудно се доказва. Дори когато необяснимото забогатяване е на показ, престъпният му произход трябва да се докаже от властите, а не от забогателия. На държавното обвинение се пада задачата да намери предикатното престъпление – корупция, търговия с влияние, финансови злоупотреби, измами, криминален трафик или някой от другите “четиристотин относително почтени прийома за отнемане на пари” /Остап Бендер/.

      Такъв е случаят с Борислава Йовчева, млада манекенка от Сандански, която през 2013 г. заживява на широка нога в Барселона в къща за 3 милиона евро, отваря луксозен бутик на пъпа на каталунската столица и кара ново Порше. Испанските власти проведоха разследваха по сигнал на БОЕЦ и установиха необяснимото забогатяване на Йовчева, след което пратиха преписката на българската прокуратура. Според испанското разследване има данни за пране на пари и е замесен Бойко Борисов, с когото Йовчева имала специални отношения.

      Две години по-късно българската прокуратура заключи, че няма доказателства Борисов да е намесен, но продължи разследването срещу Йовчева, нейния баща и други лица.

      Въпросът за произхода на парите остана неизяснен, но българското разследване все пак се добра до нови данни и обстоятелства. Финансовата следа е проследима, тъй като Йовчева е пожелала да се устрои в прилична държава като Испания, където не можеш да се сдобиеш с имоти и бизнес за милиони като извадиш пари в кеш от чекмедже.

      Проследяването на парите по банков път разкри ролята на фирмата “Тера Тур Сервиз” ЕООД в покупката на къщата в Барселона за 2,9 милиона евро. Тя е описана в документите, депозирани в Народното събрание от Иван Гешев с искане да бъде свален имунитетът на Бойко Борисов и той да бъде обвинен по делото Барселонагейт. Разследващите са установили безспорно следните факти:

      През март 2013 година Александър Чаушев купува за 2 900 000 евро къща с басейн с обща застроена площ 559 кв.м., находяща се на ул. “Francesc Ribalta” № 8 в барселонското предградие Esplugues del Llobregat. Чаушев финализира сделката в Испания на 5 май 2013 г., когато заплаща и нотариална такса от 232 000 евро.

      Средствата за закупуването на имота обаче не са на Чаушев. Те са му предоставени съгласно договор за мандат, сключен между него и фирмата “Тера Тур Сервиз” ЕООД. Договорът е от 15.02.2013 г. и в него е посочена изрично цената на имота.

      Към тези факти проучването на BIRD и Биволъ добавя многозначителното обстоятелство, че дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” за кратко време е акумулирала съпоставима сума от европейски проекти, които изглеждат съмнително нагласени и на силно завишена стойност. Тези нови факти не са изследвани от прокуратурата и дават възможно обяснение за предикатното престъпление, а именно, злоупотреба с европейски фондове.

      Източник: БИВОЛ

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ