неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият шеф на „Информационно обслужване“: Машините за гласуване са абсолютно сигурни

      „Машините за гласуване са абсолютно сигурни. Ако има момент на несигурност, това винаги е бил човешкият фактор, това се видя и на първия тур на гласуване”. Това заяви бившият председател на Държавна агенция „Информационно обслужване” Красимир Симонски пред Нова Нюз.

      Той подчерта, че човешкият фактор може да доведе до подобни неразбирателства на всички тези неща. Имаме съчетание на технологии, обясни той.

      Симонски даде пример с употребата на машини през 2021 г.  „Тогава въведохме и методология за проверка на машините, която се повтаря сега след 2 г., генерират се кодовете. Неразбирането на тънкостите в тази технология е сред причините за проблеми с машините”, каза още той.

      Бившият председател на „Информационно обслужване” обясни, че след като е генериран този хешкод не може да се направи нищо без да остане отпечатък. Машините могат да продължат да бъдат тествани – функционални тестове.

      Има различни методи за гласуване с машини – дори ръчно попълване и бюлетината да се сканира. В България е избран метод за ръчно гласуване и машината директно да възпроизвежда бюлетина, поясни още Симонски.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ