понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗРИГНА ВУЛКАН НА О-В СУМАТРА: 11 алпинисти са открити мъртви (ВИДЕО)

      Единадесет алпинисти бяха открити мъртви днес след изригването на вулкана Мерапи в Индонезия, съобщи представител на властите, цитиран от Ройтерс.

      При загиналите са намерени трима оцелели, а 12 души са в неизвестност, но издирването им е временно преустановено от съображения за безопасност. По време на изригването на вулкана в района е имало 75 туристи, каза Джоди Харяван, говорител на местната издирвателен и спасителен екип.

      „Имаше 26 души, които не са били евакуирани, намерихме 14, трима бяха открити живи, а единадесет – мъртви“, каза на свой ред Абдул Малик, ръководител на службата за издирване и спасяване в Паданг, цитиран от АФП.

      Изригването на Мерапи на остров Суматра започна в 14:54 ч. вчера. Вулканът, висок 2891 метра, е избълвал пепел на височина до 3 км. Властите повишиха степента на тревога до втората най-висока и забраниха на жителите да се приближават на по-малко от 3 км от кратера.

      Видеозаписи показаха огромен облак от вулканична пепел в небето, а също покрити с пепел автомобили и пътища.

      Мерапи, чието име означава „огнена планина“, е най-активният вулкан на о-в Суматра.

      Индонезия се намира в зоната на т. нар. „огнен пръстен“ в Тихия океан и според агенцията по вулканология на нейна територия има 127 действащи вулкана.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ