петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОКОНЧАТЕЛНО: Нидерландия ни пуска в Шенген – и по суша, и по въздух

      Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген. Това стана след дебати в парламента късно в четвъртък вечер. 

      Гласуването в наша полза не събра необходимото мнозинство от 76 депутати, но бе отхвърлено предложение за влизането ни в Шенген само по въздуха, както поиска Австрия.

      Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

      По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия „Нов обществен договор“ – четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

      Предложението обаче не събра достатъчно гласове. „Народната партия за свобода и демокрация“ на Марк Рюте гласува „за“. Крайно дясната „Партия за свободата“, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха „за“, позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха.

       За пълноправно присъединяване гласуваха 59 депутати. Това не прави необходимото абсолютно мнозинство. Това означава, че е отхвърлено искането да влезем само по въздух, което ни дава зелена светлина за пълноправното членство, обясниха дипломати.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ