петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Лихтенщайн легализира еднополовите бракове

      Парламентът на Лихтенщайн гласува за легализиране на еднополовите бракове в четвъртък, с което се превръща в 22-рата страна в Европа, която го е направила.

      Законодателите в немскоезичната микродържава гласуваха почти единодушно в подкрепа на мярката, като 24 от 25-те депутати я подкрепиха, съобщи Liechtensteiner Vaterland.

      Даниел Сегер, говорител на парламентарната група на консервативната Прогресивна гражданска партия в Лихтенщайн, описа приемането на поправката в брачния закон като „голямо облекчение“ след второто четене.

      „Почувствахме натиска и очакването, че трябва да бъдем последната немскоговоряща страна, която въвежда брак за всички“, каза Сергер. Германия, Австрия и Швейцария легализираха еднополовите бракове съответно през 2017, 2019 и 2022 г.

      Лихтенщайн за първи път легализира регистрираните партньорства за еднополови двойки през 2011 г., като им даде някои от същите права като на женените хетеросексуални двойки. Малката алпийска нация с по-малко от 40 000 души беше домакин на първото си Прайд събитие през 2022 г.

      Нейният монарх, принц Ханс-Адам II, изрази подкрепа за еднополовите бракове, но се противопостави на предоставянето на права за осиновяване на ЛГБТ+ двойки – въпреки че правителството го направи през 2023 г. след решение на конституционния съд на страната.

      Постоянната мисия на Лихтенщайн в ООН нарече изменението на брачния закон, което ще влезе в сила на 1 януари 2025 г., „важна стъпка за равни права на ЛГБТИК+ хората“ в публикация на X.

      Това идва на фона на нарастване на насилието срещу ЛГБТ+ хора в Европа, противопоставяйки се на тенденцията на нарастващо социално приемане, според доклад на групата за застъпничество ILGA-Europe, публикуван по-рано тази седмица.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ