понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Гърция настоява ЕС да защити потребителите от мултинационалните компании

      Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова ЕС да предприеме мерки срещу мултинационалните компании, които несправедливо ограничават продажбата на стоки на единния пазар. Това води до по-високи цени за потребителите в затруднено положение, предаде АФП.

      Призивът идва преди изборите за Европейски парламент следващия месец, на които намаляването на покупателната способност поради инфлацията е ключов въпрос за избирателите.

      „Продължаващата инфлационна криза на европейския континент също така открои значителни и дългогодишни проблеми във функционирането на пазарите на основни потребителски стоки“, пише Мицотакис в писмо, изпратено през уикенда до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и публикувано от неговата канцелария.

      Потребителите в Гърция и други страни от ЕС като Белгия и Нидерландия често се сблъскват с „необосновано високи цени, на които се продават маркови основни потребителски стоки от мултинационални компании, в сравнение с други страни от Европейския съюз“, пише той.

      Големите мултинационални компании често прилагат т.нар. териториални ограничения на доставките, като ограничават свободния обмен на своите стоки в рамките на единния пазар на ЕС.

      Въпреки че тези ограничения в някои случаи са законни – например за осигуряване на важна информация за потребителите на местните езици – те могат да се използват и по начини, които могат да се считат за нелоялни търговски практики.

      ЕС предприе сериозни мерки срещу AB Inbev, като през 2019 г. ѝ наложи глоба в размер на 200 млн. евро за това, че е предприела множество действия, за да попречи на белгийските супермаркети и търговци на едро да внасят по-евтината бира Jupiler от Нидерландия.

      Проучване на ЕС от 2020 г. установи, че ограниченията водят до значителни необосновани разлики в цените между различните държави и може да струват на потребителите допълнителни 14 млрд. евро годишно.

      „Тези разлики засягат доверието на европейските граждани в единния пазар и им пречат да се възползват от ежедневните му предимства“, пише Мицотакис, който призовава за ново законодателство, което да ограничи тази практика.

      ЕС трябва да може да се намеси „решително, бързо и ефективно, за да намери решения на тези проблеми“, добави той.

      Разходите за живот са основен проблем в Гърция, където минималните заплати са в долната част на скалата в ЕС, като страната е на 21-во място в 27-членния блок, според данни на Евростат.

      Консервативната партия „Нова демокрация“ на Мицотакис е част от Европейската народна партия в Европейския парламент, както и Християндемократическият съюз на Фон дер Лайен в Германия. /БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ