сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
18.7 C
Варна
Search Suggestions

      Сеул разреши сондажи за потенциални 14 млрд. барела нефт и газ

      Южнокорейският президент Юн Сук Йол даде зелена светлина на проучвателните сондажи за евентуален резерв от нефт и газ, който според него може да съдържа до 14 млрд. барела суровини.

      Сондажите ще започнат по-късно тази година в Източно море, край бреговете на Поханг. Министърът на промишлеността Ан Дук Гюн заяви, че резултатите се очаква да излязат в началото на 2025 г. Резервите могат да бъдат на стойност до 1,65 трилиона долара.

      Южна Корея е основен вносител на енергия и резервите ще са достатъчни да покрият нуждите ѝ от петрол за четири години и от газ за 29 години, каза Ю.

      Страната търси подводни находища на нефт и газ и в края на 90-те години на миналия век откри 45 млн. барела газ в Източно море.

      „Като дълбоководно находище то може да се разглежда като по-голям проучвателен ресурс от 11-те милиарда барела на находището в Гвиана в Южна Америка, което се счита за най-големия проект за разработване на нефт през този век“, каза Юн.

      „Оттук нататък е време да се премине към етапа на проучвателните сондажи, за да се види дали действително съществуват нефт и газ и колко голям е запасът“, добави той.

      Правителството изчислява, че около три четвърти от запасите са газ и една четвърт – петрол.

      Ан каза: „В момента се очаква да се появят петролни залежи. Ако действителното хранилище се потвърди, ще подготвим план за търговски разходи и строителството ще започне до 2027-2028 г. Смятаме, че търговското разработване може да започне до 2035 г.“.

      Новината доведе до рязко покачване на южнокорейските енергийни компании, като Korea Gas Corporation, Dong Yang Steel Pipe и Heung Gu Oil поскъпнаха с около 30%, а SK Gas напредна с повече от 10%. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ