петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Молдова лиши генерал от звания и медали заради обвинения в руски шпионаж

      Бивш високопоставен молдовски военен офицер е обвинен в предателство на страната си чрез предаване на чувствителна информация за защитата на източноевропейската нация на руските разузнавателни служби.

      Твърди се, че Игор Горган, който беше началник на генералния щаб на Молдова, докато не беше освободен от проевропейската президентка Мая Санду през 2021 г., е предложил поверителна информация за оръжията, използвани от молдовските въоръжени сили, както и за украинските линии за доставки през страната.

      В разкритие, публикувано в сряда, независимото руско разследващо издание The Insider публикува поредица от съобщения в Telegram, за които се твърди, че са били между Горган и неговите ръководители във военното разузнаване на Москва, ГРУ, датиращи поне от април 2022 г. The Insider каза, че е изтекло съобщенията от анонимен източник.

      Горган е учил във военно училище в Русия преди падането на Съветския съюз, но е преминал обучение и в Съединените щати и е участвал в мисии на НАТО в Босна, Грузия и Ирак. След като напусна армията, Горган работи за ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците. Той не отговори веднага на искане за коментар.

      В отговор на обвиненията, в изявление, споделено с POLITICO, началникът на щаба на Санду Адриан Балутел каза, че „подобни престъпления срещу държавата трябва да бъдат наказвани по най-суровия начин за държавна измяна“ и обяви, че военните награди и почетните звания на Горган „ще бъдат отнети .”

      Подобно на Украйна, Русия се стреми да задържи Молдова в своята самодекларирана сфера на влияние, докато се стреми да установи по-големи връзки с останалата част от Европа. Кремъл отговори, като започна нещо като хибридна война, която води срещу Киев от 2014 г. до началото на пълномащабната си инвазия през 2022 г. Русия окупира района на Приднестровието на Молдова, който минава по границата с Украйна, и разполага със стотици войници са разположени там въпреки призивите на правителството да напуснат.

      През последните месеци Молдова и нейните западни съюзници алармираха за руските усилия да дестабилизира страната с доклади, че Кремъл активно се опитва да свали избраното правителство и подклажда недоволството чрез местни подставени лица.

      ЕС, който миналата година започна преговори за присъединяване с Молдова, разположи гражданска мисия в страната, за да помогне в борбата с хибридните заплахи от Русия. Страната също така сключи редица споразумения за отбрана със западни държави, включително Франция, за да подсили своята устойчивост.

      „Такива вътрешни нарушители допринасят за хибридните заплахи срещу държавата Република Молдова“, каза Балутел.

      „Именно затова се нуждаем от по-ефективни инструменти за противодействие на актовете на предателство“, допълни той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ