сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
18.7 C
Варна
Search Suggestions

      БОРБАТА С ПОЖАРИТЕ: Двата чешки хеликоптера вече са на летище „Пловдив“

      И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.

      Около 200 души – пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който изпепели около 15 къщи. Всички близо 500 жители на селото бяха евакуирани. Към момента не е ясно на каква площ се е разгърнал пожарът, който застрашава и две съседни села – Крайново и Шарково.

      Към тази сутрин пламъци вече няма, но много къщи още тлеят и може още отново да се разгори пожарът.

      Продължава борбата с огъня в Средна гора. През нощта пожарът не се е разраснал и няма опасност за селата Отец Паисиево, Сърнегор , Пролом и Бегово. И  днес в помощ на огнеборците и служители на Горското стопанство ще се включат военнослужещи. Ще се използват и хеликоптери. Кметът на Община Калояново Младен Кичев призова за доброволци – сборният пункт е в 7 часа,  в центъра на село Отец Паисиево. Доброволците трябва да са обучени хора, да са с подходящи дрехи, да носят при възможност кирки и лопати.

      Двата хеликоптера от Чехия, които ще се борят с пожарите у нас, вече са на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня днес, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието.

      Вчера служебният премиер Димитър Главчев, който посети Стара Загора заради пожара край града, обяви, че за справяне със ситуацията с пламъците в страната са задействани всички възможни механизми, включително и към Европейския съюз. Помощ е обещана от Чехия и от Румъния.

      Тази нощ пристигнаха и 20 противопожарни екипа от Турция. Късно снощи Министерството на външните работи отправи молба до турските официални власти за оказване на логистично съдействие на българските огнеборци във връзка с разразилите се пожари.

      Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посрещне екипите в Странджа, след което ще бъдат пренасочени към вътрешността на страната, където е необходимo допълнително подсилване на първата линия срещу огнената стихия.

      Тази сутрин се очаква и пристигането на два турски хеликоптера, като своевременно ще бъдат направени разчети за летателните им планове.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ