Search Suggestions
      четвъртък, 17.10.24
      Search Suggestions

          Министър Малинов: Диверсификацията на доставките чрез терминала в Александруполис е стратегическа за региона, включително и за Украйна

          Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в Атина в семинара „REPowerEU Diversification Workshop“, организиран от Европейската комисия

          „Диверсификацията е свободата да имаш правото да избираш от няколко опции. И това е от изключително значение за устойчивото развитие на енергийния отрасъл. Визионерското решение, което взехме преди години за акционерно участие в терминала за втечнен природен газ в Александруполис, сега се доказва като правилно.Тази инфраструктура вече допринася за конкурентоспособността не само на Гърция и България, а и на целия регион. Уверен съм, че ще спомогне и за бъдещото стабилизиране на Украйна“, каза енергийният министъръ Владимир Малинов пред участниците в дискусията.

          „След като вече функционират терминалите в Ревитуса и Александруполис, ни е необходима инфраструктура за пренос на доставения природен газ от алтернативни източници. Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД вече изпълнява проекта за увеличаване на капацитета за пренос между България и Гърция като част от инициативата за изграждане на Вертикален газов коридор“, акцентира министър Малинов.

          По думите му се работи и по увеличение на капацитета на междусистемно свързване между България и Румъния. Той изрази увереност, че и двата проекта ще бъдат въведени в експлоатация до края на следващата година. „По този начин ще достигнем до пазарите на Молдова и Украйна, както и до Словакия и Унгария и Централна Европа, което е от водещо значение след спиране на транзита на руски природен газ през Украйна от януари 2025 г.“, подчерта Малинов.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions