Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          След убийството на Яхия Синуар – скептицизъм за мир

          „Хизбула“ и „Хамас“ заплашват със засилени атаки, световните лидери настояват за мирно решение

          Халед Мешал, досегашен представител на радикалното движение „Хамас“ извън Палестина, ще действа като ръководител на неговото Политбюро и ще отговаря за всички комуникации с ключови страни в преговорите с Израел. Ръководителят на отдела за външни отношения на палестинската групировка в Ивицата Газа Басем Наим потвърди смъртта на Яхия Синуар. Според него въпреки че Израел вярва, че тази смърт ще сложи край на Хамас, в действителност групировката само ще стане по-силна и по-популярна. Според официалния представител отсега нататък преговорите за размяна на затворници и прекратяване на войната в ивицата Газа ще стават все по-трудни и объркващи. Проиранското въоръжено движение„Хизбула“ обяви, че ще засили атаките срещу Израел след смъртта на Яхия Синуар. До този час в Южен Ливан жителите на повече от 20 села на юг са получири заповед от израелските сили да се евакуират незабавно. В северната част на Газа здравните служители призоваха гориво, медицински консумативи и храна да бъдат изпратени незабавно до три болници, претоварени от броя на ранените при израелските атаки.

          Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи убийството на Синуар като най-големия успех над групировката в ивицата Газа, но уточни, че това не е краят на войната. Преди това убийство Израел вече е елиминирал трима лидери на „Хамас“, но все още не е успял да унищожи движението. Според наблюдатели това обаче означава възстановяване на военното господство на еврейската държава в Близкия Изток, въпреки че все още няма ясен план за разрешаване и стабилизиране на ситуацията.

          Убийството на Яхия Синуар предизвика реакции на световните лидери. Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че американското разузнаване по негова заповед е помогнало на Израел да проследи местонахождението на Синуар. Той призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да постигне напредък към прекратяване на огъня в Газа.

          Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте коментира лаконично, че на него лидерът на „Хамас“ няма да му липсва. Изразявайки позицията на НАТО той допълни, че всеки нормален човек в света осъжда терористичната атака от 7 октомври миналата година.

          Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че смъртта на Синуар сериозно отслабва „Хамас“ и обвини Иран за ситуацията в Близкия изток с неговите проксита „Хизбула“, „Хамас“ и Хусите. И председателят на Европейския съвет Шарл Мишел го посочи като отговорен за огромни страдания, в т.ч. Отвличания и терористични атаки на „Хамас“.

          Френският президент Еманюл Макрон също посочи Синуар за главен виновник на терористичните атаки и варварските актове от 7 октомври, сред които има и 48 французи. За външния министър Жан-Ноел Баро елиминирането на лидера на „Хамас“ е нанесло фатален удар по ислямисткото движение, а регионът трябва да затвори тази страница и да поеме по пътя си към мира.

          Канцлерът на Германия Олаф Шолц също заяви, че се надява смъртта на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар да отвори вратата за прекратяване на огъня и освобождаването на израелските заложници. Германският външен министър Аналена Бербок предлага сега „Хамас“ да освободи заложниците и да сложи оръжията си, а мъките на хората в Газа най-сетне да свършат.

          От името на британското правителство министърът на отбраната Джон Хийли определи Синуар като един от виновниците за продължаващия повече от година конфликт и жертвите сред мирните палестински жители в него са с измерение, за което няма търпимост.

          За незабавно прекратяване на огъня в Газа се обяви и представителят на италианското правителство – министърът на външните работи Антонио Таяни, който е и вицепремиер в кабинета на Джорджа Мелони.

          Въпреки надеждите си световните лидери остават скептични за мирното развитие на събитията в Близкия Изток.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions