Search Suggestions
      неделя, 20.10.24
      Search Suggestions

          Шолц и Ердоган отбелязаха напредък по сделката за Eurofighter, Остават противоречията за Близкия изток

          Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари на германския канцлер Олаф Шолц за постигнатия напредък в Истанбул по договора за придобиване на изтребители Eurofighter. Двамата обаче останаха в силно противоречие по отношение на кризата в Близкия изток.

          Германският канцлер пристигна в петък вечерта за първото си посещение от март 2022 г. насам, като напрежението в Близкия изток зае централно място в дневния ред наред с миграцията и други двустранни въпроси.

          „Очакваме всички политически актьори да поемат инициативата и да сложат край на агресивната политика на Израел“, заяви Ердоган, осъждайки „геноцида, извършван от Израел в палестинските територии, и нападенията в Ливан“.

          Шолц обаче подчерта, че Германия не приема твърденията за геноцид, и настоя, че Израел има право да се защитава от нападения.

          „Германия не смята, че обвинението в геноцид е легитимно и оправдано“, каза той и призова за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от Хамас.

          Отношенията на Турция с Германия – дом на най-голямата турска диаспора в Европа, наброяваща три милиона души – са деликатни. Берлин изрази загриженост относно спазването на човешките права и демокрацията при управлението на Ердоган.

          Войната между Израел и Хамас допълнително обтегна отношенията, като Шолц и Ердоган се сблъскаха по повод конфликта в Берлин през ноември.

          Ердоган остро критикува военната кампания на Израел в Газа и неотдавнашното навлизане в Ливан. Берлин е силен поддръжник на Израел и защитава правото му на самозащита.

          Напредък по сделката за Eurofighter

          Въпреки различията между двамата, Ердоган призна усилията на Шолц за премахване на германските ограничения върху продажбите на отбранителни продукти на Турция, по-специално желанието на Анкара да закупи 40 изтребителя Eurofighter Typhoon.

          „Желаем да оставим зад гърба си трудностите от миналото в контекста на доставките на продукти на отбранителната промишленост и да развиваме сътрудничеството си“, заяви Ердоган, като изрази „признателността си“ за усилията на Шолц да намери решения на проблемите.

          Изтребителите Eurofighter Typhoon се произвеждат от консорциум от четири държави, обединяващ Германия, Великобритания, Испания и Италия. Въпреки че Лондон води преговорите със заинтересованите страни, всяка от четирите държави може да наложи вето върху продажбата.

          Миналата година Анкара обяви, че желае да придобие изтребители Eurofighter, но преговорите стартираха бавно, главно поради несъгласието на Берлин с позицията на Турция по конфликта в Газа.

          „Турция е член на НАТО и затова винаги вземаме решения, които водят до конкретни доставки“, каза Шолц.

          „Има определени проекти, които тепърва започват. Един от тях вече е придвижен напред от правителството на Обединеното кралство и преговорите вече започнаха“, добави той, визирайки водените от Лондон преговори с Анкара за самолетите.

          Германския седмичник „Шпигел“ съобщи, Берлин наскоро е разрешил големи оръжейни доставки за Анкара, включително зенитни ракети на стойност няколкостотин милиона евро.

          Това бележи ясна промяна в посоката на германската политика, след като Берлин драстично намали износа си на оръжие след турската офанзива в Сирия през 2016 г.

          Вратата на Турция е „отворена“

          Търговския обмен между Германия и Турция вече са достигнали 50 млрд. долара, заяви Ердоган и изрази надежда тази цифра да се увеличи „до 60 млрд. долара“.

          По въпроса за миграцията Ердоган посочи, че в момента в Турция има около 3,5 милиона сирийски бежанци и че Анкара няма да затвори вратата за тях.

          „Нашата врата е отворена за бежанците, идващи от Сирия. Тя все още е отворена… (и) за тези, които идват от Ливан“, уточни той.

          Шолц благодари на Ердоган за усилията на Турция да подпомогне справянето с миграцията и обеща, че Германия ще продължи да подкрепя Анкара в борбата с наплива на мигранти, идващи от Сирия.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions