Search Suggestions
      петък, 25.10.24
      Search Suggestions

          ОТКАЗ: Зеленски не прие да се срещне с Антонио Гутериш

          Украинският президент Володимир Зеленски отказа да се срещне с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Причината е участието на Гутериш в среща на върха на БРИКС в Русия, предаде АФП.

          На срещата Гутериш пледира за „справедлив мир“ в Украйна. В речта си пред руския президент Владимир Путин генералният секретар призова за прекратяване на продължаващите повече от две години боеве.

          Участието на Гутериш в срещата на БРИКС предизвика гнева на Киев.

          „След Казан (Гутериш) искаше да дойде в Украйна, но президентът не потвърди посещението му. Така че Гутериш няма да бъде тук, именно заради унижението на здравия разум и международното право в Казан“, заявиха от президентската администрация.

          „По време на разговорите с Путин в Казан Гутериш отново заяви, че руското нахлуване в Украйна е в нарушение на Устава на ООН и международното право“, се посочва в изявление на ООН.

          Украинското външно министерство разкритикува решението на Гутериш да посети Казан и изтъкна, че той не е присъствал на срещата на върха за мир, на която Украйна беше домакин през юни в Швейцария.

          „Това е погрешен избор, който не допринася за развитието на каузата на мира. Той само накърнява репутацията на ООН“, заявиха от дипломатическото ведомство. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions