Search Suggestions
      събота, 26.10.24
      Search Suggestions

          Патриарх Даниил: Нека се обогатяваме с добродетели и Божията благодат, а не със злато и сребро

          ,,Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат, а не със злато и сребро.“

          Това каза в проповедта си българският патриарх Даниил, който отслужи света литургия на празника на Св. Димитър в едноименния катедрален храм във Видин.

          Днес Денят на свети Димитър Солунски бе честван в цялата страна, а много църкви, носещи неговото име, отбелязаха храмовия си празник.

          С литийно шествие започна празничният Димитровден във Велико Търново. Шествието с иконата на Св. Димитър Солунски и с участието на курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ тръгна от църквата „Успение Богородично“, премина по Владишкия мост и пристигна в храма музей „Свети Димитър“.

          „Светът предлага своето, а Бог и божият народ вървят по вярата. Пред очите ни се извършват какви ли не злодеяния, но Бог ни оставя в неговата благодат и от нас зависи със света ли ще бъдем или с Господ. Нека благословията на св. Димитър да пребъде“, каза свещеноиконом Василий в Генерал Тошево.

          Свети Димитър, заедно със Свети Георги, е считан за покровител на Добруджа, затова в нашата благодарувана Доростолска епархия неговото име носят осем църкви. Това каза пред миряните в църквата „Свети великомъченик Димитрий Солунски“ в село Калипетрово протосингелът на Доростолската митрополия протопрезвитер Добри Чаков.

          Всички ние, християните, сме призовани и трябва да търсим Бога именно и само чрез молитвата, защото когато разговаряме с Бог, ние разкриваме душата си пред него. Молим го, благодарим му, но в същото време ние, християните, трябва да имаме време да отваряме Словото Господне – Светата Библия, за да четем словата Господни, защото когато ги четем, Бог ни говори, а когато се молим – ние му говорим. Това каза в проповедта си пред миряните отец Любомир Мишков, който отслужи света литургия в храм „Св. Димитър Солунски“ в самоковското село Клисура.

          „Бог ни гледа винаги където и да сме. Нека по молитвите на свети Димитър, Бог да ни дарува много здраве, радост, мир и благодат в домовете ни“, пожела отец Павел – архиерейски наместник в село Коларово в Петричка духовна околия.

          „Свети Димитър правел това, защото познал Бога, обикнал го, приел го в сърцето си и с вяра и познавайки божията любов проявял също и той такава любов към онези свои братя и сестри, които имали нужда и знаел, че това е истинния път към духовни успехи, духовно съвършенство и наследяване на вечните блага“, каза Велбъджският епископ Исаак на службата в Кюстендил.

          Предавайте на децата, разказвайте за светеца, за да може детската душа да не остане в мрак, призова в търговищкото село Ловец отец Бисер Христов.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions