Хилтън София става домакин на уникално пътешествие във времето – от първите оризови полета до съвременните високотехнологични ферми за оризопроизводство в Италия. На 19 ноември 2024 г. експерти и ценители ще се потопят в историята на една от най-емблематичните средиземноморски култури с изключителна фотоизложба и международна конференция, представяна до този момент пред министрите на Г7.
Събитието е част от Деветото издание на Седмицата на италианската кухня по света, което тази година поставя акцент върху средиземноморската диета и нейното значение за здравословния и устойчив начин на живот.
Конференцията в Хилтън София се организира от Италианския културен институт в София, Агенция ИТА, Академията на италианската кухня в България и Италианската национална организация по ориз, с кулинарната подкрепа на Института IPSSEOA „Пиетро Пиаца” в Палермо.
Целта на инициативата е да представи уникалния свят на италианския ориз – неговото отглеждане, кулинарни приложения и значението му за устойчивото бъдеще. Лектори ще бъдат Наталия Боба, президент на Националната агенция по ориз и Давиде Мантовани, експерт по комуникации и събития в Агенцията. Дискусиите ще се водят на италиански език с консекутивен превод на български.
Кулминацията на събитието е откриването на фотографската изложба „Оризовото поле вчера, днес и утре“, която чрез впечатляващи кадри ще разкрие 500-годишната история на оризопроизводството в Италия – от традиционните методи до съвременното прецизно земеделие. Чрез исторически и модерни кадри експозицията ще представи значението на ориза за италианската икономика, култура и екосистема, разкривайки как наследството от миналото може да допринесе за по-устойчиво бъдеще.
Изложбата, представена от Националната агенция по ориз на срещата на министрите от държавите на Г7 в Сиракуза, Сицилия през септември тази година, ще остане отворена за посетители в Хилтън София до 29 ноември 2024 г.