Напълно очаквано е инфлацията да се повиши, когато се наложат ограничения върху надценката на определени продукти, заяви пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.
Той подробно обясни:
„Когато въведете ограничение за надценка върху една група стоки, търговецът ще компенсира, като повиши цените на други стоки.“
Според доц. Сарийски, замисълът на законопроекта, предложен от Министерството на земеделието, е добър, защото е насочен към преразпределяне на добавената стойност. Основният въпрос, според него, е доколко успешно това ще бъде оформено като формални законови разпоредби. Той изрази очакване, че вероятно ще има критики от страна на Европейската комисия (ЕК) за нарушаване на европейските регламенти. По думите му, в първоначалния проект не личи да е положено достатъчно усилие текстовете да бъдат оформени по начин, който да избегне критики от страна на ЕК.
Специално той акцентира върху изискването 50% от продуктите да са български, посочено в проектозакона. Това според него е записано с ясното съзнание, че подобна мярка няма да бъде приета от ЕК, защото е насочена само към местни потребители, а не към потребителите в целия Европейски съюз.
Доц. Сарийски смята, че регулирането на надценките е по-успешна практика от директното регулиране на цените. Той даде за пример Аржентина, където през 2014 г. е бил въведен закон за регулиране на цените, който постепенно е престанал да бъде ефективен и при отмяната му през 2024 г. се оказало, че влиянието му е било разпръснато върху над 40 различни законови и подзаконови актове.
По повод наскоро проведения бойкот на търговските вериги, доц. Сарийски подчерта, че той не е имал реален ефект. Той поясни:
„Клиентите така или иначе ще купят същото количество стоки в останалите дни от седмицата. Бойкотът имаше само символично значение, но не беше реално средство за натиск върху управителите на веригите.“
Той беше категоричен, че идеята за създаване на държавни магазини в пощите е популистка и неприложима.
Доц. Сарийски припомни също така, че намалената ставка от 9% ДДС за ресторантьорите е въведена като временна мярка в отговор на кризата, причинена от пандемията от Covid-19. Той допълни, че ако управляващите продължат да предоставят тази привилегия в настоящата ситуация, при следваща криза единствената останала мярка би била да се въведе нулева ставка на ДДС за този сектор.