Учени разработиха иновативен тест за грип под формата на дъвка, който може да засече вируса по вкус – без нужда от лабораторни тестове или носни тампони. Новият метод, описан в списание ACS Central Science, използва молекулен сензор, който при контакт с грипен вирус освобождава аромат на мащерка в устата.
Ако усетите вкус на мащерка, това може да означава, че сте заразени, обясняват изследователите.
- Реклама -
Екипът, ръководен от професор Лоренц Майнел, е създал сензор, който реагира на ензим от вируса, наречен неураминидаза – частта, която му помага да прониква в клетките. Когато вирусът е налице, сензорът отделя молекулата тимол, отговорна за характерния билков вкус.
В лабораторни тестове технологията е показала висока точност – ароматът се е появявал в рамките на 30 минути след контакт със слюнка на заразени пациенти. Учените са потвърдили и безопасността на сензора при тестове върху човешки и миши клетки.
Целта е тази технология да се прилага в ежедневни продукти като дъвки или бонбони, които биха позволили на хората да засичат вируса у дома, дори преди появата на симптомите. Това може да помогне за по-ранно откриване и ограничаване на разпространението на грипа – особено сред работещите в училища и болници.
Майнел и екипът му планират клинични изпитвания върху хора през следващите две години. Ако резултатите потвърдят ефективността, „умната“ дъвка може да се превърне в евтин и бърз тест за грип, достъпен за всички.
Изследователите вече са подали заявка за патент в Европейското патентно ведомство.
Учени разработиха иновативен тест за грип под формата на дъвка, който може да засече вируса по вкус – без нужда от лабораторни тестове или носни тампони. Новият метод, описан в списание ACS Central Science, използва молекулен сензор, който при контакт с грипен вирус освобождава аромат на мащерка в устата.
Ако усетите вкус на мащерка, това може да означава, че сте заразени, обясняват изследователите.
- Реклама -
Екипът, ръководен от професор Лоренц Майнел, е създал сензор, който реагира на ензим от вируса, наречен неураминидаза – частта, която му помага да прониква в клетките. Когато вирусът е налице, сензорът отделя молекулата тимол, отговорна за характерния билков вкус.
В лабораторни тестове технологията е показала висока точност – ароматът се е появявал в рамките на 30 минути след контакт със слюнка на заразени пациенти. Учените са потвърдили и безопасността на сензора при тестове върху човешки и миши клетки.
Целта е тази технология да се прилага в ежедневни продукти като дъвки или бонбони, които биха позволили на хората да засичат вируса у дома, дори преди появата на симптомите. Това може да помогне за по-ранно откриване и ограничаване на разпространението на грипа – особено сред работещите в училища и болници.
Майнел и екипът му планират клинични изпитвания върху хора през следващите две години. Ако резултатите потвърдят ефективността, „умната“ дъвка може да се превърне в евтин и бърз тест за грип, достъпен за всички.
Изследователите вече са подали заявка за патент в Европейското патентно ведомство.
Земетресение с магнитуд 6,5 удари край бреговете на френската отвъдморска територия Гваделупа, съобщи Американската геоложка служба (USGS). Засега няма данни за жертви или сериозни...
Историята на един котарак от Китанинг, Пенсилвания, се превърна в сензация, след като той изминал 160 километра върху покрива на семеен микробус.
Семейство Денардо се...
Съединените щати и Китай са постигнали „рамков консенсус“ по бъдещо търговско споразумение, съобщи китайският външен министър Ван Йи след срещата си с държавния секретар...
1 коментар
измислили и бонбони за кухи русофоби като ги дъвчеш и лимките в кратуната странно дрънчат
измислили и бонбони за кухи русофоби като ги дъвчеш и лимките в кратуната странно дрънчат