неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Китай ще настоява за мир в Украйна по „свой начин“

      Китайският премиер Ли Къцян заяви пред ръководителите на ЕС, че Пекин ще настоява за мир в Украйна по „свой начин“, след като Брюксел настоя от своя страна за уверения, че Китай няма да снабдява Русия с оръжие, нито ще ѝ помага да заобикаля западните санкции, предаде „Ройтерс“, цинитара от БТА.

      Ли каза това пред председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел и ръководителя на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел, по време на първата от две години среща на върха ЕС-Китай. Тя се състоя по видеовръзка и продължи почти два часа.

      Пред евроръководителите той заяви, че Китай винаги се е стремял към мир и е призовавал за преговори и е готов да продължи да играе конструктивна роля заедно с международната общност, съобщи китайската телевизия.

      Представители на ЕС, запознати с подготовката за срещата на върха, бяха казали, че всякаква помощ за Русия ще накърни международния образ на Китай и ще застраши отношенията с най-големите търговски партньори на Пекин – Европа и САЩ.

      Китайският президент Си Цзинпин, който взе участие в отделна виртуална среща с двама европейски лидери, заяви, че се надява ЕС да може „самостоятелно“ да формира мнението си за Китай, посочи китайската телевизия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ