събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Китай отмени видео обръщение на Шарл Мишел в Шанхай

      Китайските власти отмениха видео обръщение на президента на Европейския съвет, Шарл Мишел, на церемонията по откриването на голямо търговско изложение в Шанхай, което трябваше да критикува „незаконната война“ на Русия в Украйна и да призове за намаляване на търговската зависимост на ЕС от Китай, заявиха дипломати.

      Предварително записаният видеоклип от Шарл Мишел трябваше да бъде един от няколкото от световни лидери и ръководители на международни организации, включително китайския президент Си Дзинпин, на откриването на Китайското международно изложение за внос (CIIE) в петък, казаха трима европейски дипломати пред Ройтерс.

      Дипломатите, чиито имена не могат да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса, казаха пред Ройтерс, че са изненадани, че речта е премахната.

      Нито един от съорганизаторите на изложението, китайското министерство на търговията и градската управа на Шанхай, не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар.

      „Не съм запознат със съответната ситуация“, каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на редовен брифинг за новини в Пекин във вторник. „Не мога да коментирам това.“

      Други високопоставени лица, които говориха на церемонията след Си, включваха управляващия директор на Международния валутен фонд, генералния директор на Световната търговска организация и президентите на Индонезия, Шри Ланка и Беларус, според официалния уебсайт на изложението.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ