петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      България и още 17 страни ще обменят информация от Космоса

      На срещата на върха на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел 18 държави от НАТО подписаха документ за намерения за споделяне на сателитни мрежи с цел подобряване на разузнаването от Космоса, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от „Дейли мейл“,.

      „След днешната среща на НАТО 18 европейски държави, включително Обединеното кралство, подписаха писмо за намерения за разработване на рамка за подобряване на наблюдението от космоса чрез многонационално сътрудничество и споделяне на национални способности, базирани в космоса“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

      Документът беше подписан от Великобритания, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Турция, Унгария, Франция и Швеция.

      В подписания документ се декларира желание за „разработване на рамка за подобряване на възможностите за наблюдение от Космоса чрез международно сътрудничество и споделяне на националните космически способности“.

      Подписалите страни ще „проучат възможностите за: обмен на данни от национални спътници за наблюдение; обработка, използване и разпространение на данни в рамките на националните възможности; и осъществяване на финансиране за придобиване на данни от търговски компании“. Подчертава се, че необходимостта от такова сътрудничество е демонстрирана от конфликта в Украйна.

      Очаква се Съюзната инициатива за постоянно наблюдение от космоса (APS) да започне да функционира през 2025 г. Правителството на Люксембург е първото, което предоставя 16,5 млн. евро за нейното финансиране.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ