петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Бразилският президент Лула казва, че ще покани Си в Бразилия

      Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва каза в понеделник, че ще покани китайския си колега Си Дзинпин в Бразилия, говорейки в навечерието на заминаването му за азиатската страна в опит да затегне отношенията между двете страни.

      „Ще поканя Си Дзинпин да дойде в Бразилия за двустранна среща, за да опознаем Бразилия, за да му покажем проектите, които представляват интерес за китайските инвестиции“, каза той в интервю за държавната телевизионна компания EBC, добавяйки, че планира да „консолидира“ отношенията с Китай.

      Пътуването до Китай идва малко повече от два месеца след като Лула се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, тъй като Бразилия се стреми към прагматична външна политика, балансираща връзките с най-добрите си търговски партньори въпреки нарастващото напрежение между двамата.

      „Това, което искаме, е китайците да направят инвестиции за създаване на нови работни места и нови производствени активи в Бразилия“, добави Лула.

      Коментарите му дойдоха малко след реч по случай 100-ия му ден на поста, по време на която той каза, че все още смята, че лихвените проценти в страната са „твърде високи“ и възпрепятстват икономическия растеж, но той е сигурен, че Конгресът ще одобри дългоочакваната нова фискална рамка.

      Той също така каза, че Бразилия скоро ще пусне търгове за слънчева и вятърна енергия и че няма да пропусне възможността да превърне най-голямата страна в Латинска Америка в зелена водородна електроцентрала.

      Пътуването на Лула до Китай, най-големият търговски партньор на Бразилия, първоначално беше планирано за март, но беше отложено, след като му беше диагностицирана лека пневмония. Той ще се срещне със Си, както и с китайския премиер Ли Цян следващия петък.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ