събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Българският женски отбор по шахмат със звездно участие на Световното в Полша

      В ход е световното първенство по шахмат за жени в Бидгош, Полша. Самото участие на български отбор е забележителен успех, тъй като това се случва за пръв път. Състезанието е изключително престижно и право на участие имат само 12 отбора от цял свят. Българският отбор е съставен от 4 състезателки – световната ни шампионка Антоанета Стефанова и 3 млади надежди от олимпиския ни отбор – Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева. Капитан на отбора е Петър Арнаудов. 

      Отборите са разделени на 2 групи от по 6 отбора, от които първите 4 продължават към четвъртфиналите.
       
      В първия кръг българките се изправиха срещу сборен отбор на Южна Америка. Борбата бе доста нервна, напрежението огромно и в крайна сметка мачът завърши наравно (2-2), след като Стефанова допусна грешка в цайтнота и загуби, Пейчева и Кръстева завършиха наравно, а Радева спечели нервна партия и възстанови равенството.
       
      Във втория кръг играхме срещу отборът на САЩ. На всички дъски кипеше оспорвана борба до самия край, но съдбата не беше с нас в този мач и загубихме с 4:0. Резултатът звучи стряскащо, но всъщност мачът можеше да завърши и в наша полза. Борбата беше оспорвана до самия край, с множество обрати, но след като губихме в резултата, състезателките ни поеха доста рискове, за да обърнат мача и в крайна сметка загубихме.
       
      На следващия ден, в трети кръг се изправихме срещу Китай, който въпреки, че са без най-големите си звезди се считат за един от фаворитите на първенството.
      В този мач нашите момичета играха блестящо.
       
      Стефанова (която е най-титолуваният играч на първенството), поведе отбора и спечели с черните фигури. На втора и трета дъска, Пейчева и Кръстева успяха да издържат на натиска и завършиха наравно своите партии, а на четвърта Радева записа нова победа и така фиксирахме победа с 3-1.
       
      В четвъртия кръг, наш противник бе отборът на домакините Полша, които също са един от фаворитите. В интригуваща и оспорвана борба, отново завършихме наравно. На втора дъска Пейчева разгроми, с черните фигури, противничката си, но за съжаление Кръстева „прегоря“ и загуби своята партия. Стефанова завърши реми, а партията ба Радева премина през десетки обрати, за да завърши наравно и да фиксира крайния резултат.
       
      Днес е последният ден от груповата фаза. Нашият отбор се изправя срещу Германия и ни е необходим минимум равен резултат, за да продължим напред.
       
      ***

      Отборът по шахмат за жени, воден от трикратния световен и европейски шампион Антоанета Стефанова, пристигна в Полша, където ще вземе историческо първо участие за България на Световно отборно първенство за жени в Бидгошч, което ще се проведе от 5 до 12 Септември т.г. За съжаление в отборното първенство отказа да вземе участие Нургюл Салимова, която беше поканена да се включи. Въпреки това,  Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, както и Антоанета Стефанова Виктория Радева представят достойно националния отбор на България. 

      Треньор е Петър Арнаудов.

      Световното отборно първенство е най- престижният форум за годината. В него ще участват само най-силните 12 отбора на планетата, а именно: Китай, Индия, САЩ, Украйна, Грузия, Франция, Полша, Америка, Германия, Египет, България и Казахстан.

      Как се прави национален отбор по шахмат без Нургюл Салимова (Документи, графика)

      International Chess Federation

      Как се прави национален отбор по шахмат без Нургюл Салимова (Документи, графика)

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ