сряда, 02.10.24
13.5 C
София
18 C
Пловдив
14 C
Варна
Search Suggestions

      Честваме 111 години от първия боен полет на българската авиация

      Честваме 111 години от първия боен полет на българската и Европейската авиация.

      На 16 октомври 1912 г. – пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация – 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.

      Една от забележителностите на Одрин, която е свързана с историята и на България, и на Турция, е старата гара. Днес тя е реставрирана и посещавана от много туристи, включително българи. Тя влиза в историята с първата бомбардировка, извършена в Европа от българските летци.

      В навечерието на Балканските войни /1912-1913 г./ България разполага не само с военно-въздушни сили, но и с обучени пилоти. Общият брой на самолетите е 21, които в хода на бойните действия нарастват до 35. За разлика от България, Османската империя има само самолети – 20 на брой. Някои от тях в хода на стремителното българско настъпление към Цариград попадат в български ръце. Така се случва с двата пленени край Лозенград „Харлан“. Първият полет с цел бомбардировка е извършен от Радул Миков и Продан Таракчиев. Те летят на самолет „Албатрос“, произведен в Германия. При полета са взети две бомби, които са привързани по импровизиран начин в кошове, прикрепени отстрани така, че да бъдат използвани от въздуха. Времето е било слънчево. Пилотите се насочват към гарата, защото там могат да нанесат най-сериозни щети на турците. Бомбите са пуснати от Продан Таракчиев. След изпълнението на задачата, „Албатросът“ и двамата герои се приземяват благополучно в Свиленград. Тази бомбардировка има огромен психологически ефект, защото турците за пръв път виждат нещо, което ги връхлита от въздуха и избухва голяма паника сред одринския гарнизон.

      Новината за бомбардировката става световна и ни прославя в целия модерен свят. Така българите за по-малко от 35 години след Освобождението си стават водещата нация в региона на Югоизточна Европа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ