неделя, 29.09.24
16.3 C
София
15 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Русия и Китай отхвърлиха настояването на САЩ за действие на ООН в Близкия изток

      В сряда Русия и Китай наложиха вето на натиска на САЩ към Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия по конфликта Израел-Хамас, като призоваха за паузи в сраженията, за да се позволи достъп на хуманитарна помощ, защита на цивилни и спиране на въоръжаването на Хамас и други екстремисти в Ивицата Газа, перадва Ройтерс.

      Съединените щати представиха проекторезолюция в събота, тъй като глобалното недоволство нарасна заради влошаващата се хуманитарна криза и растящия брой на цивилните жертви в Газа. САЩ предприе този ход само няколко дни след като наложи вето на хуманитарния проект от Бразилия, твърдейки, че е необходимо повече време за ръководената от САЩ дипломация.

      Първоначалният текст на САЩ шокира много дипломати с откровеността си в заявяването, че Израел има право да се защитава и изискването Иран да спре да изнася оръжия за въоръжени групи. Позицията не включва призив за хуманитарни паузи за достъп до помощ. Но до голяма степен смекчи окончателния текст, който беше подложен на гласуване.

      „Изслушахме всички вас“, каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред 15-членния съвет след двойното вето, което тя определи като разочароващо. „Въпреки че днешното гласуване беше неуспех, не трябва да бъдем възпирани“, добави тя.

      Това беше рядък ход от страна на Съединените щати да предложи действие на Съвета за сигурност. Вашингтон традиционно защитава своя съюзник Израел в световната организация.

      Десет членове гласуваха за текста на САЩ, докато Обединените арабски емирства гласуваха против, а Бразилия и Мозамбик се въздържаха.

      „Проектът не отразява най-силните призиви в света за прекратяване на огъня, край на боевете и не помага за разрешаването на проблема“, каза посланикът на Китай в ООН Джан Джун пред съвета след гласуването. „В този момент прекратяването на огъня не е просто дипломатически термин. То означава живот и смърт на много цивилни“, добави той.

      Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за хуманитарно прекратяване на огъня.

      След задънената улица в Съвета за сигурност 193-членното Общо събрание на ООН ще гласува в петък проекторезолюция, представена от арабските държави, която призовава за прекратяване на огъня. Нито една страна няма право на вето в Общото събрание. Резолюциите са необвързващи, но имат политическа тежест.

      Израел се зарече да унищожи Хамас, който управлява Газа, като отмъщение за атака от 7 октомври, при която загинаха 1400 души. Израел удари Газа от въздуха, наложи обсада на анклава с 2,3 милиона души и подготвя сухопътна инвазия. Палестинските власти съобщават, че повече от 6500 са били убити.

      Руският посланик в ООН Василий Небензя обвини САЩ, че са представили проекторезолюция, която представлява разрешение на Съвета за сигурност за сухопътна офанзива в Газа от Израел, „докато хиляди палестински деца ще продължат да умират“.

      След двойното вето Съветът за сигурност гласува противопоставящ се текст, изготвен от Русия, който призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и оттегляне на заповедта на Израел за цивилни в Газа да се преместят на юг преди наземно нападение.

      Русия не успя да получи необходимата минимална подкрепа, като спечели само четири гласа. Резолюцията се нуждае от най-малко девет гласа и без вето от САЩ, Франция, Великобритания, Русия или Китай, за да бъде приета. Това беше вторият опит на Русия за решение. Само петима членове на съвета гласуваха в подкрепа на руски текст на 16 октомври.

      Избраните 10 членове на Съвета за сигурност сега планират да работят по нова проекторезолюция, каза посланикът на Малта в ООН Ванеса Фрейзър.

      „Тази криза е обхваната и от нарастващ риск от регионално разпространение. Това изисква нашето неразделно внимание“, каза тя. „Имаме задължението и задължението да действаме.

      Снима: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ